De Diaconie

Ook deze keer valt er weer het een en ander te melden vanuit de diaconie. Een verslag van de gastenmiddag volgt nog. Ook vindt u informatie over de Dorcas-actie welke weer plaats gaat vinden in heel Nederland en waar wij als kerken in Valkenburg ook van harte aan meedoen.

Op woensdag 1 november a.s. is er weer dankdag in onze kerk. s‘ Morgens is er een dienst van basisschool de Burcht in onze kerk. Daar zal worden gecollecteerd voor de werkgroep de Ruijter uit Rijnsburg. Zij willen in Oekraïne een dak van een school repareren, zodat de kinderen weer droog in hun lokaal kunnen zitten.

In de avonddienst zal de diaconie collecte ook voor dit doel bestemd zijn. Zullen we met elkaar onze dankbaarheid voor de vele gaven, welke wij ontvangen hebben, tonen door mild te geven voor dit mooie project?

Zondag 5 november is de uitgangscollecte voor Kerk in Actie. Dit maal collecteren wij voor een project van de diaconessen in Rwanda.  Geen grootschalig ontwikkelingsproject, maar dicht aan de basis. Deze zusters trainen boeren en boerinnen, zodat die met andere technieken meer opbrengst uit hun land halen. Bijvoorbeeld door irrigatie, meer variatie en wisselteelt, dieren houden, eigen compost verwerken, vruchtbare grond leren vasthouden en beter samenwerken. Een getrainde boer kan zijn kinderen daardoor naar school sturen en zijn elektra en gezondheidsverzekering betalen. Dat lijkt klein, maar betekent veel in het leven van mensen. Eén boer of boerin trainen kost 160 euro. Daar vragen we vandaag uw bijdrage voor via Kerk in Actie. Dank u wel!


Met zusters werken aan voldoende eten in Rwanda

Sinds Evariste een landbouwtraining volgde bij Rwandese zusters heeft zijn gezin het een stuk beter: “Wij kunnen nu leven van de opbrengst van ons land. We verbouwen zelfs genoeg om groenten te verkopen. Daardoor kan ik onze elektriciteit, ziektekostenverzekering en de school voor mijn drie kinderen betalen en nog geld opzij leggen voor moeilijke tijden.” De Rwandese zusters hebben hem geleerd om terrassen aan te leggen, zodat vruchtbare grond niet kan wegspoelen. Ook maakt hij nu gebruik van irrigatie en wisselteelt. Vroeger verbouwde Evariste alleen zoete aardappels en bananen, nu veel meer gewassen: aubergines, paprika’s, bieten, bonen, uien en tomaten, die hij ieder jaar van plek verandert. Ook weet hij nu hoe belangrijk bomen zijn om water vast te houden. Zijn leerproces gaat door: ongeschoolde boeren als Evariste worden gekoppeld aan een professionele boer in de buurt.

Sinds enige tijd hebben we in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg een diaconaal beraad SamenKatwijk. U heeft hier al eerder over kunnen lezen. Ook de drie kerken vanuit Valkenburg nemen hieraan deel. Doel is om als gezamenlijke diaconieën zichtbaar aanwezig te zijn in onze dorpen.

In samenwerking met de Voedselbank heeft SamenKatwijk een actie op touw gezet om alle kinderen tussen de 4 en 17 jaar, waarvan de ouders gebruik moeten maken van de voedselbank, te voorzien van een nieuwe winterjas. Doordat alle diaconieën hieraan bijdragen, is het te realiseren. Hoe mooi is dat!

Ondertussen zijn de diaconie in samenwerking met de HVD alweer bezig met het voorbereiden van de Adventsmiddag en de kerstattentie. We zien er naar uit om velen van u te ontmoeten!

Half november start ook weer de DE puntenactie voor de voedselbank. U vindt de bus weer in de hal van de kerk en kunt daarin uw punten kwijt. Daarvoor krijgt de voedselbank dan weer pakken koffie.

In het vorige Kerkewerk kon u ook lezen over de vakantieweek op Hydepark. Als u zelf daarvoor in aanmerking wilt komen of u weet iemand die u dat van harte zou gunnen, neem dan even contact op met onze diaken Gerard van Duin, tel 06-15688257.

Een hartelijke groet,

Namens de diaconie

Marijke Bor

Scroll naar boven