Dorcas




Dorcas Voedselactie: 30 Oktober 2023– 5 November 2023…… Broodnodig!

De coronatijd heeft veranderingen teweeggebracht. De afgelopen jaren heeft u dat al gemerkt: voorheen zamelde Dorcas boodschappen in en in coronatijd kon dat niet meer. Maar ook in het buitenland zijn er veranderingen gekomen. En dat zijn mooie veranderingen! In meerdere landen is er namelijk een vrijwilligersnetwerk ontstaan, is er meer vanuit het land zelf gegeven en is de ‘Blue Bucket Campaign’ van de grond gekomen. Dat is de Dorcas Voedselactie, maar dan met blauwe emmers die mensen kunnen vullen met boodschappen. Deze actie wordt volledig in het projectland zelf georganiseerd én met lokale producten.

Wat betekent dit voor de Dorcas Voedselactie?

De Dorcas Voedselactie zoals we die kenden is hierdoor in een aantal landen niet meer nodig, want er wordt al voor de mensen gezorgd. Dat is natuurlijk alleen maar mooi en bemoedigend. Tegelijkertijd zijn er gebieden in de wereld waar de nood onverminderd hoog is. Of zelfs nog hoger. En dat betekent dat Dorcas zich dit jaar op die gebieden gaat richten. Want de Dorcas Voedselactie is in die zin meer dan ooit nodig.

Wat kan Dorcas doen?

Dorcas kent de mensen die hulp het allermeest nodig hebben. Wereldwijd. Dorcas helpt op alle mogelijke manieren en passen de hulp aan op de situatie en het land. Bijvoorbeeld in Jemen brengt Dorcas mensen noodvoedselpakketten. Of in Ethiopië traint Dorcas boeren om een nieuw beroep te leren waardoor ze minder afhankelijk zijn van weersomstandigheden. En in Moldavië helpt Dorcas mensen om een eigen kas te plaatsen om groente in te verbouwen en dit te verkopen. Zo staat er nu én later brood op de plank. Dorcas komt in actie voor mensen in nood die dagelijks gezond voedsel moeten missen. Want eten is belangrijk, het is nodig om te kunnen leren, werken, spelen en te groeien. Broodnodig.

Wat betekent dit voor de actie?

Dit jaar gaat Dorcas andere pakketten bij elkaar sparen dan voorheen. Bijvoorbeeld een pakket met noodhulp, of een pakket met zaden en gereedschappen, een pakket met scholing…. Op die manier wil Dorcas mensen hulp aanbieden voor nu, maar ook voor later. Dorcas helpt hen met hulp die duurzaam is, past in deze tijd en bij de klimaatuitdagingen waar we met elkaar voor staan. Zo bieden we hulp die is afgestemd op de behoefte van de mensen om wie het gaat.

Maak Dankdag tot Geefdag

We gaan samen met de drie kerken, NGK de Lichtbron, Gereformeerde Kerk de Goede Herder en Hervormde Gemeente Valkenburg, weer aan deze actie meedoen. We willen aan u vragen om de Dorcasactie tot een succes te maken door een bijdrage te doneren.

Alvast hartelijk dank voor uw donatie,

Gerard van Duijn, 
diaconie Hervormde Gemeente               NL 04 INGB 0000435963

Jantine Slootweg,
diaconie Gereformeerde Kerk                  NL 63 RABO 0364606789

Dick Heemskerk,
NGK De Lichtbron                                    NL 37 RABO 0364612010

Scroll naar boven