Werkzaamheden aan het orgel

Werkzaamheden aan het orgel door firma Nijsse

Ons orgel dat in 2018 door de firma Nijsse is gebouwd,  is een drie-klaviers-orgel. Met 34 stemmen een prachtig romantisch Hollands orgel. Oorspronkelijk ontworpen met twee klavieren, maar omdat de orgelbouwer in dat jaar 70 jaar bestond, heeft deze het derde klavier eigenlijk cadeau gegeven.

Maar dit klavier kun je niet koppelen, zoals wel kan met het eerste en tweede klavier. Dat was toen te veel van het goede. Maar de organisten ervaren dit bij zo’n 34 stemmig orgel als een gemis. Hun wens was altijd een koppeling met het derde klavier, om zo meer mogelijkheden te combineren. Dit heeft niet tot gevolg dat het orgel harder gaat klinken.

Nu dit orgel weinig onderhoud vergt, en er een orgelfonds is leek het verleden jaar een mooi moment om deze wens te realiseren. Maar zoals overal is het verschrikkelijk druk bij de firma Nijsse. Maar nu heeft de heer Nijsse aangegeven om in de week na Pinksteren de werkzaamheden  te komen uitvoeren.

Met deze werkzaamheden wordt ook één van de Tremulanten ( de klopgeest ) vervangen. Elk klavier heeft er één. Twee elektrische en één pneumatische. Deze laatste wordt dan ook vervangen door een elektrische. Het hinderlijke geluid dat bij het opstarten van het orgel goed te horen is, zal er dan niet meer zijn.

Een tremulant is een apparaat op een pijporgel dat de windtoevoer naar de pijpen van een of meer divisies varieert. Dit zorgt ervoor dat hun amplitude en toonhoogte fluctueren, waardoor een tremolo- en vibrato-effect ontstaat. We gaan het zeker nog een keer horen.

Namens de organisten en kerkrentmeesters,
Hans van Duijn

 

Scroll naar boven