In gesprek met ……Aline Oudwater-Vis

Gedragen door de Geest

 We zijn op bezoek bij Aline Oudwater-Vis, sinds september is ze werkzaam als kerkelijk werker in de Hervormde Gemeente Valkenburg.

Op de werkkamer van Aline is het op de een of andere manier sfeervol. Het is weliswaar een kale boel, maar toch. Ze heeft haar eigen hoekje en neemt sfeer mee naar binnen, raakt aan de praat en er ontstaat een gesprek over het geloof. Dan valt de koelte van de kamer van je af.
We gaan ontdekken wie Aline is. Er gebeuren veel dingen in haar leven, ook heel verdrietige dingen. Aline geeft het een plekje, ze vecht tegen de duisternis en met Gods hulp baant zij zich een weg door het leven. En uiteindelijk straalt ze als een engel, dan heeft God haar gestuurd naar de plek waar ze moet zijn. Ze vertelt, getuigt, verbindt en bidt, geleid door de Geest. Dat is Aline in een notendop.

Aline is in september in onze gemeente komen werken als kerkelijk werker. Ze wist eigenlijk niet wat ze hier moest verwachten. Met een beleidsplan aan de slag gaan? Wat moet ik in hemelsnaam gaan doen? Op de een of andere manier was ze met problematisch beeld van de gemeente gestart.
Hier ligt mijn opdracht, maar waar begin ik?
Al heel snel veranderde dat beeld. Er gebeuren veel mooie dingen in de kerk gedurende de week; mensen komen binnen, vanuit verschillende hoeken, maar wel allemaal om de gemeente te dienen.
Toch had ze het gevoel dat al die mensen en groepjes iets missen in de kerk.
Ze hebben bemoediging en sturing nodig! Ze moeten Bijbels geïnspireerd worden!
Als Aline dat ziet, dan weet ze dat ze op haar plek is.

Aline is in een traditionele kerkomgeving opgegroeid in Katwijk aan Zee. Op haar tiende jaar verhuisde ze naar Rijnsburg. Ze maakte kennis met een meer evangelische kerkbeleving. In het jeugdwerk is de relatie met Jezus gaan groeien. Ze bezocht EO-jongerendagen en conferenties en voelde zich daar thuis. Niet los van het vertrouwde kerkzijn waarin ze is opgegroeid, en waarvan ze de waarde onderkent, maar wel groeiend in een omgeving die zich blijft ontwikkelen, oog heeft voor andere vormen en waar ook andere behoeften worden onderkend, bijvoorbeeld als het gaat om gemeente-zijn

Als Aline 39 is, gebeurt er iets ingrijpends in haar leven. Haar eerste man Niek overlijdt plotseling.
Ze heeft dan nog vier kinderen thuis. Een heftige tijd maar Aline voelt zich gedragen door de Geest. Dit heeft haar in die periode op de been gehouden.
Juist toen heeft ze kunnen getuigen van de kracht en van de liefde van Jezus, als mensen vroegen hoe het met haar ging. Ze merkte in die tijd dat alles wat ze in haar geloofsopvoeding had geleerd en wat ze had geïnvesteerd in haar geloof, heel sterk voelbaar was en ze kon daar kracht uit putten.

Ze gaat haar leven verder en ontwikkelt door in haar geloof en ziet daar een rol voor haar weggelegd. Ze gaat zich bekwamen in pastoraat en theologie en wil mensen iets meegeven in gesprekken en lezingen over Bijbel en geloof.
Als je met haar praat dan voel je dat de Geest aanwezig is en je ziet haar stralen als ze praat over de liefde van Jezus in haar leven.
Als we vragen over haar kijk op onze gemeente, dan zegt zij dat hier veel werk verzet wordt.
Voor alle doelgroepen is wel iets georganiseerd.
Toch ziet ze ook hier dezelfde strijd als in andere traditionele kerken; mensen vertrekken uit de kerk. Dat gaat haar aan het hart en ze nam zichzelf voor dat zij zelf nooit weg zou gaan uit de kerk.

Wat haar intrigeert is dat veel mensen die de kerk de rug toe keren nog wel inspiratie zoeken in meditatie, yoga en tijdschriften als Flow en Happinez.
Hier heeft ze zelfs haar afstudeerscriptie over geschreven: Nieuwe spiritualiteit in een oude kerk.
Voor haar onderzoek heeft ze veel mensen geïnterviewd.
Met deze bron aan informatie, probeert ze kerken te bewegen hun blik te verbreden en in gesprek te gaan met gemeenteleden om te zien wat er leeft, en wat de Bijbel hierin te bieden heeft.

We hebben het in de kerk veel over kerkverlaters en mensen die wel geloven, maar niet naar de kerk komen. Aline geeft aan dat het belangrijk is om er ook voor die mensen te zijn en om minder naar binnen gericht te zijn. Kerk- zijn is meer dan een zondagse dienst bijwonen.
Ga eerlijk het gesprek aan en probeer de verbinding te zoeken met mensen die het bij ons niet kunnen vinden of voor wie de drempel te hoog is.

Dogma’s (kerkelijk vastgestelde leerstukken) kunnen mensen behoorlijk afschikken en weghouden uit de kerk. Aline voelt het als haar taak om de mensen in de kerk hier bewust van te maken en om hun blik te verbreden op dit gebied. We hoeven niet met alle winden mee te waaien, maar we zouden wel met hen in gesprek kunnen gaan en er proberen achter te komen, waar wij misschien steken laten vallen en de deur open kunnen zetten voor andere opvattingen. Zonder uiteraard Gods Woord los te laten of dit op te rekken.
Mensen zijn op zoek naar rust, vrede en liefde. Ik hoop dat ze die vinden bij God. Elkaar ontmoeten in een laagdrempelige activiteit die in eerste instantie niet ‘van de kerk’ lijkt, kan een begin zijn van een nieuwe start om elkaar (weer) te vinden.

Gesproken over de kerk en het vergroten van de betrokkenheid van mensen geeft Aline aan hoe zij daarover denkt. Mensen willen gezien en gehoord worden in een persoonlijke ontmoeting, soms gewoon op de gang een praatje en zo verder. Het persoonlijke contact met mensen verlaagt de drempel. Mensen voelen veel meer betrokkenheid door een gesprek en de roeping die daarvan uit kan gaan om ook iets te betekenen in de gemeente.

Haar ervaring met ouderenpastoraat waarbij ze veel afscheidsdiensten heeft geleid en vaak aan het graf stond, heeft haar ook geleerd het geloofsverhaal van overleden (groot)ouders te vertalen op een manier die inspirerend werkt naar de nieuwe generatie, die toch vaak een andere kijk heeft op het geloof.

Ze heeft een passie voor mensen en krijgt energie van geloofsgesprekken met mensen. Dit gaat haar ook makkelijk af Elke gelegenheid die zich voordoet, grijpt ze aan. Daar heeft ze een goede antenne voor ontwikkeld. Ze merkt ook dat mensen dit vaak op prijs stellen.

En zo komen we waar we begonnen zijn. Wie is Aline? Nu geen notendop meer, maar een boeiend verhaal van iemand die leeft met en zich laat leiden door de Heilige Geest: ze ontmoet mensen, luistert en verbindt, vertelt over Jezus en de bevrijding die Hij ons geschonken heeft.
Dat Licht mogen we verspreiden. En niet alleen met Kerst…

Hans van der Does
Sophia den Heijer.

Scroll naar boven