Doelgroep Wijzen/Levenswijsheid

Doelgroep Wijzen – levenswijsheid;

Over het algemeen kijk je als 75-plusser anders naar het leven dan toen je 25 was. Je ziet scherper wat er werkelijk toe doet in het leven. Wijzen weten die levenswijsheid te delen met jongere generaties. Vaak worden mensen in deze leeftijdsgroep ‘ouderen’ genoemd en dikwijls voelt men zich van lieverlee overbodig worden. In de christelijke gemeente mogen we hen echter zien als broeders en zusters met gerijpt geloof en/of volharding.

Onlangs, tijdens een huisbezoek, vertelde een gemeentelid mij dat de naam van de doelgroep wijzen niet zo passend is, want het gemeentelid meende van zichzelf dat dit over haar niet gezegd kon worden. Over levenswijsheid te bezitten, daar kon wel een voorstelling van gemaakt worden. In het gesprek dat we hadden liet het gemeentelid zien dat de benaming wijzen ook op een andere manier op haar van toepassing is. Thuisgekomen hield het mij wel bezig; is de naam wel goed gekozen? Ik heb bovenstaand stukje nog even erbij gepakt en als ik het zo lees, denk ik dat de 75-plussers zich erin zullen herkennen. Maar toch, wat is er in de Bijbel geschreven over wijsheid?

31Wie luistert naar de lessen van het leven schaart zich onder de wijzen.”, lees ik in Spreuken 15. Wat is de naam van deze doelgroep passend gekozen! Toch nog even verder kijken naar wat de Bijbel over wijzen of wijsheid zegt.

18Laat niemand zichzelf bedriegen. Wanneer iemand van u denkt dat hij in deze wereld wijs is, moet hij eerst dwaas worden; pas dan kan hij wijs worden. 19Wat namelijk in deze wereld wijsheid is, is dwaasheid bij God.” 1 Korintiërs 3. Ik begrijp ook van het gemeentelid dat het niet aan jezelf is om te zeggen dat je wijs bent. Maar wat is wijs, en hoe word je het? In Spreuken 9 word ik wat wijzer: “10Wijsheid begint met ontzag voor de HEER”, Spreuken 15: “33Wie ontzag heeft voor de HEER, wint aan wijsheid”.

Jeremia 9 helpt mij nog iets verder. “22Dit zegt de HEER: De wijze moet zich niet beroemen op zijn wijsheid, de sterke niet op zijn kracht, de rijke niet op zijn rijkdom. 23Wil iemand zich op iets beroemen, laat hij zich erop beroemen dat hij Mij kent en inziet dat Ik, de HEER, dit land liefde schenk, rechtvaardigheid en recht, want daar schep Ik behagen in – spreekt de HEER.” De HEER ís Wijsheid en als we dicht bij Hem leven kunnen we groeien in wijsheid. En met Hem leven, is ook Hem verwachten, zoals de tien meisjes die hun olielampen hadden gepakt en eropuit trokken, de bruidegom tegemoet (Mattheüs 25). Vijf van hen waren dwaas, de andere vijf waren wijs. De dwaze meisjes hadden wel hun lampen gepakt, maar geen olie. De wijze meisjes hadden behalve hun lampen ook olie in kruiken bij zich. Laten we dus wijs zijn, dicht bij de HEER leven en laten we Hem verwachten als we hulp nodig hebben (Psalm 146: 5) en laten we Zijn komst verwachten. Wat een mooie les uit een opmerking van een “wijs” gemeentelid.

Ik hoop veel meer mooie lessen te leren in de ontmoeting met gemeenteleden uit de doelgroep “Wijzen”. Dankbaar ben ik dat Dina van der Marel als bezoekzuster en Martin Binnendijk als bezoekbroeder mij gaan ondersteunen bij het bezoeken van de “Wijzen”. Dina zal mij bij de bezoeken overdag bijstaan en Martin bij de bezoeken in de avond. Ook blij ben ik met de hulp van Jaap van Gils. Samen kunnen we veel van de “Wijzen” bezoeken komende maanden.

Gods zegen en hartelijke groeten, Anja van der Wel

Scroll naar boven