Gastenmiddag Hervormde Gemeente Valkenburg aan de Rijn

Op woensdag 10 oktober 2023 heeft de diaconie van de Hervormde Gemeente in samenwerking met de dames van de Hervormde Vrouwendienst (HVD) weer een gasten-middag belegd.

Het thema van de middag had de titel de Joodse Bruiloft  waarvoor Joke van der Meij   als spreekster was uitgenodigd.

Als man ben je dan gauw geneigd om te denken:  “ik kan deze keer wel thuisblijven want dat is typisch een onderwerp dat bij de dames een grotere belangstelling heeft”.

Maar al gauw bleek dat naar mate Joke ons meenam bij de voorbereidingen en organisatie van een joodse bruiloft en met verwijzing naar schriftgedeelten/passages uit de Bijbel die gedachte onjuist is.

 

Nadat de bezoekers een corsage was opgespeld en voorzien waren van een gekleurde liturgie konden we onder orgelspel van Annette van der Meij de (bruilofts)zaal in.

Door Marijke Bor-Buringa,  voorzitter van de diaconie, werden we welkom geheten en na  een enkele mededeling en gebed werd het thema van deze middag ingeleid.

 

Veel Bijbelverhalen en tekstgedeelten zijn toepasbaar op het huwelijk en verwijzen naar een goed huwelijk en zekerheid van je geloof.

Het bekende verhaal uit Genesis waarin aardsvader Abraham in het volle (geloofs) vertrouwen zijn knecht opdracht geeft een geschikte vrouw voor zijn zoon Isaäk te zoeken krijgt een voorspoedig verloop bij de ontmoeting van de knecht met Rebekka bij de waterput.

Zo’n sterk geloof van aardsvader Abraham geeft je – toegepast op je eigen leven – houvast en vertrouwen voor de toekomst ook wanneer je geconfronteerd wordt met tegenslagen.

 

Voor het huwelijk zorgen we dat het tot op de puntjes is geregeld en je er bijna zeker van bent dat er niets mis kan gaan.

Zo moet het ook zijn met ons geloofsleven. De overbekende tekst: “Zoek eerst het koninkrijk  van God en al het andere zal je worden gegeven “gaat boven al het andere wat nodig is in ons dagelijks leven.

Veel teksten uit de Bijbel verwijzen naar het “huwelijk”  dat we aangaan met God als we Hem willen volgen en steun van Hem willen ontvangen.

Na een pauze illustreert  Joke met nog meer voorbeelden en teksten uit de Bijbel de vergelijking met het burgerlijk huwelijk.

Toepasselijk op het huwelijk is ook de gelijkenis van de 5 wijze en 5 dwaze meisjes.

In de Joodse traditie moet alles tot in de puntjes zijn verzorgd; zelfs de bouw van een woning moet klaar zijn alvorens het huwelijk wordt voltrokken.

Zo was het ook bij de 5 wijze meisjes; dit in tegenstelling bij de 5 dwaze meisjes die dachten een beroep te kunnen doen op de wijze meisjes toen ze geen olie meer hadden.

De afloop is bekend en de deur bleef op slot en ze konden de feestzaal niet in.

Zo is het ook met ons geloofsleven. Als we het op z’n beloop laten en er geen werk van maken wat God van ons vraagt is het antwoord; “ga weg van mij want ik heb u nooit gekend.”

Met het vertonen van een videofilm van een familielid van Joke zagen we ter afsluiting de voorbereidingen van een Nederlandse bruiloft.

Na een korte pauze werd een heerlijke broodmaaltijd met een kopje soep uitgeserveerd

Met een dankwoord aan de verzorgers/-sters van deze middag en dankgebed sloot Heleen Barnhoorn de zinvolle en goed verzorgde middag af.

Om in de sfeer te blijven werden we allen verrast met een zakje bruidsuikers en gingen we voldaan huiswaarts.

Namens alle bezoekers heel veel dank voor de vele  voorbereidingen en uitstekende verzorging van deze middag.

 

Wim van de Velde

Scroll naar boven