Een nieuwe stap en een stapje terug

Zondag 9 juni wordt een Samen Geloven dienst die in het teken staat van afscheid nemen, loslaten, een nieuwe stap zetten en ook even tijd om tot rust te komen voor de mensen in de kerk.

Een aantal kinderen, of moet ik zeggen jongeren, zal afscheid nemen van de kinderdienst. Vanaf hun vierde jaar komen zij, soms elke week, soms wat minder regelmatig naar de kinderdienst om daar te horen over het Evangelie. Ze zingen liedjes, maken werkjes en doen andere leuke activiteiten onder leiding van enthousiaste vrijwilligers.

De komende weken staat bij de kinderen in het teken van afscheid nemen op allerlei terreinen. Een gala-feest met alle klassen, de musical op school voor familie. Ook misschien een ander team op de sportclub.. En dus ook niet meer naar de kinderdienst tijdens de preek, maar op maandagavond naar Follow Me. Voor veel kinderen is dit best spannend, al die verandering, al lijkt het vaak voor de ouders nog de meeste impact te hebben.

Het leven wordt wat serieuzer, de middelbare school is inmiddels gekozen en ook het geloofsleven van de kinderen gaat meer om eigen keuzes vragen. Ouders zijn er niet altijd meer bij om ze te leiden. Hoe belangrijk en nodig dit ook is, het vraagt ‘loslaten’ van de ouders en vertrouwen op Gods leiding en dat is niet altijd makkelijk. Dit afscheid heeft voor mij extra betekenis, omdat het ook mijn zoon is die afscheid zal nemen zondag. Een tijd van losloten en een nieuwe stap zetten is ook in ons gezin aan de orde. Als ouder kan je je dan weleens zorgen maken hoe dat nou allemaal verder moet en of hij er wel klaar voor is. Je kunt gerust zeggen dat dit een oefening is in vertrouwen. Vertrouwen op God dat Hij er altijd bij is en dat Hij de kinderen zal leiden op hun weg. Een weg die niet altijd makkelijk zal zijn en ook niet recht zal zijn. Denk maar aan uw eigen leven.

Hoe mooi is het dat we dit mogen meemaken met deze jongeren. En dat we als gemeente om hen heen mogen staan. Zij beseffen dit zich misschien nu nog niet allemaal, maar uiteindelijk mogen ze hieraan terugdenken en mag dit een mijlpaal zijn die hen verder helpt in hun leven. Een knipoog van God.

Ik wens alle mensen, groot en klein die op welke manier ook voor een nieuwe stap staan veel succes en zegen toe. `

Sophia den Heijer

 

Scroll naar boven